Forum
Galerije
Kvizi
Risbe
R*dnevi
Milan40

 

Kresalova in Senica utajevala davke in ponarejala listine?

Durs naj bi tožilstvu predal dokumentacijo, ki naj bi kazala na sum kaznivega dejanja davčne utaje in ponarejanja listin pri nakupu vozil iz tujine. Kresalova in Senica vpletenost zanikata.

Davčna uprava naj bi sumila, da sta notranja ministrica Katarina Kresal in odvetnik Miro Senica utajila davke ter ponaredila listine pri uvozu in nakupu luksuznih avtomobilov, poroča spletna stran Požareport. Durs naj bi po navedbah omenjene spletne strani primer odstopil pristojnemu tožilstvu. Kot dokaz za svoje navedbe, so objavili tudi dokumentacijo.

Durs naj bi dokumentacijo, ki naj bi kazala na sum kaznivega dejanja davčne utaje, na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani poslal 6. oktobra. "Dopis in priloge Dursa je podpisala namestnica generalne direktorice Dursa Ada Klemenak, Durs pa na podlagi odstopljenih dokumentov tožilstvu predlaga, naj ustrezno ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi. Iz dokumentacije je razvidno, da so jo na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu prejeli 12. oktobra,“ piše omenjena spletna stran.

Anonimna prijava

Durs naj bi ukrepal na podlagi anonimne prijave, ki naj bi jo podal nekdo izmed zaposlenih v vpletenih podjetjih, ki so uvažala in prodajala avtomobile. Davčni inšpektorji in tožilstvo naj bi za ta podjetja že ugotovili, da gre za tako imenovane "missing traderje," zoper sedem oseb pa naj bi bile podane kazenske ovadbe, poroča Požareport. "Tako so bili februarja 2009 kazensko ovadeni medijsko razvpit podjetnik Aleš Čepin, znan kot nekdanji mož starlete Urške Hočevar Čepin, eden od najbogatejših Slovencev po izboru revije Manager Loris Požar, in javnosti neznani Primož Bradeško, Andrej Jeršič, Damjan Metelko, Gregor Vidic, Džabiri Hebilj in Miha Kušar," še poročajo in dodajajo, da naj bi bilo "iz davčne dokumentacije razvidno, da Durs "zaenkrat še ne razpolaga z dokazi, da sta bila oba končna potrošnika avtomobilov," Katarina Kresal in Miro Senica, "resnično aktivno vključena v pridobivanje njunih osebnih vozil iz Evropske unije v Slovenijo," zato so zadevo odstopili državnemu tožilstvu".

Katarina Kresal in Miro Senica (Foto: Miro Majcen)

Kresalova in Senica naj bi med letoma 2005 in 2007 kupila pet luksuznih avtomobilov. "Gre za aston martin DB9, audi A8, mercedes benz S 500L, porsche cayenne in še en audi A8. Večina teh avtomobilov je danes parkiranih na vrtu vile Barjanke, kjer je odvetniška pisarna Mira Senice," poroča Požareport.

Kupovala naj bi "direktno ali prek posredniških firm in slamnatih kupcev–posameznikov od podjetij Project d.o.o., Europrojekt d.o.o. in Sap Komerc d.o.o., prvih odkritih missing traderjev v Sloveniji".

"Pri nakupu aston martina je bil posrednik celo AMZS, kjer nadzorni svet družbe vodi podjetnik Igor Jurij Pogačar, znan iz afere Nacionalnega preiskovalnega urada in prijatelj para Senica-Kresal," dodaja omenjena spletna stran. "Miro Senica denimo je za nakup mercedesa pooblastil nekega Boštjana Bašlja iz Ljubljane, ki se je po ugotovitvah Dursa že prej pojavljal kot direktor podjetij, povezanih z davčnimi utajami in izdajanjem fiktivnih faktur. In drugi primer: ko je Kresalova kupovala audi A8, je od podjetja Paleste Plus d.o.o. vzela račun, ki ni imel niti zaporedne številke niti datuma izdaje niti podpisa kupca, tedanje odvetnice Katarine Kresal. Za urejanje registracije tega vozila je Kresalova pooblastila Marjana Vajdo, zaposlenega v odvetniški pisarni Mira Senice," zaključijo na Požareportu.

Odziv Kresalove: Ni res

Kakor je izrecno navedeno v objavljeni dokumentaciji, so v DURS zapisali, da ne razpolagajo z dokazi, da bi bila jaz ali pa moja življenjska partnerica kakor koli aktivno vključena v uvoz vozil iz Evropske unije v Slovenijo; vsakršno tovrstno povezanost tudi odločno zanikam.
Miro Senica

Kresalova je v odzivu na zapisano dejala, da so vse njene davčne obveznosti poravnane, zato kategorično zanika kakršno koli utajo davkov ter ponarejanje listin. "Posebej poudarjam, da je Davčna uprava v odstopu anonimne prijave tožilstvu, v kateri je navedena tudi vrsta drugih oseb, izrecno zapisala, da ne razpolaga z dokazi, da sva bila s partnerjem aktivno vključena v pridobivanje vozil iz EU v Slovenijo, kot navaja anonimna prijaviteljica," je zapisala ministrica.

"Ugotavljam, da za nekatere očitno velja pravilo, da je dan brez afere s Katarino Kresal izgubljen dan. Zanimivo in zgovorno ob tem pa tudi je, da se je tovrstni bombastični zapis pojavil ravno v času, ko se na novo razčiščuje trgovina z orožjem in ugotavlja prirejanje arhivskih dokumentov, in to ravno na portalu, ki se mu ti dve zgodbi ne zdita vredni pozornosti," piše Kresalova.

"Kljub temu da sem politik in s tem javna osebnost, pa imam tudi sama minimalne pravice do varovanja svoje integritete in pravico, da se me sodi po dejanjih, ki sem jih storila, ne pa po dejanjih, ki jih nisem, pa bi se nekaterih želeli, da sem jih. Dokumenti, ki so nastali na podlagi anonimne prijave, so bili spravljeni v javnost izključno z namenom, da me oblatijo in mi povzročijo resno politično škodo ter ne dokazujejo, da sem ravnala nezakonito," je zaključila.

NSi zahteva pojasnila

Ministrica Kresalova (Foto: Miro Majcen)

"Ker gre za hude obtožbe in kršitve zakonov, v Novi Sloveniji od ministrice Katarine Kresal pričakujemo, da bo javnosti podala ustrezno pojasnilo. V kolikor se bo izkazalo, da sta s partnerjem dejansko vpletena v davčno utajo in ponarejanje listin, mora ministrica takoj in nepreklicno odstopiti. V nasprotnem primeru pa pozivamo predsednika vlade Boruta Pahorja, da predlaga njeno razrešitev," so zapisali v sporočilu za javnost.

Če najvišji predstavniki države kršijo zakone in si privoščijo davčne utaje, med njimi celo ministrica za notranje zadeve, ki bi morala prva spoštovati zakone, je Slovenija daleč od pravne države, menijo. "Zakoni niso pisani le za navadne državljane, temveč tudi za člane vlade, čeprav jih peščica izbrancev venomer krši. Funkcijo člana vlade lahko namreč opravlja le oseba z ustrezno osebnostno integriteto, ki spoštuje veljavno zakonodajo in pravni red," menijo v NSi.

"Nova Slovenija je že večkrat opozorila, da ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in njen partner Miro Senica prihajata pogosto v navzkrižje interesov. To je bilo nenazadnje razvidno tudi pri aferah z bulmastifi in Hypo Alpe Adria banki, kakor tudi pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad. Na podlagi vsega tega se bojimo, da ima Slovenija ministrico za notranje zadeve, ki ni v službi državljanov, temveč služi zgolj določenim interesom odvetniških, gospodarskih in političnih lobijev," so zaključili.

1299254414,11099,0,1179306,0,0,0,93038,,0,0,0,2
FridaTo

 

Namen nastanka Trojanske kobile res ni ravno najbolj plemenite narave, vendar daje dobre rezultate tistim, ki so jo stesali.
To pa je v današnji družbi prav toliko vredno kot nekoč, šteje le zmaga, način izvedbe za dosego ciljev je obrobnega pomena.
1299257959,1211,256,1179314,0,0,0,111699,,0,0,0,0
dada15

 


... Hči in fotr jo dobro furata ... 1299258141,3810,256,1179315,0,0,0,109222,,0,0,0,3
zatesemtu

Re: Milan40 

Torej lahko pričakujemo jutri novo afero in nove govorice o konteinerjih z denarjem, ki so pluli po Ivekovem naročilu proti Cipru davnega leta 91, pa jih je vmes nekdo pomotoma odložil na kak hrvaški otok, dokler jih niso marca 2011 odkrili vrli Dnevnikovi ali Mladinini razskovalni novinarji...

1299263088,269,64,1179334,0,0,0,123690,,0,0,2,2
cowboy1

 

tole nima ne repa in ne glave, sploh ni razumljivo in logično napisano...najprej o utajah davkov, pol o mising trejderjih, kot da ima to kaj skupnega...če jz preko svoje firme prodam komurkoli avto in na koncu ko moram plačati davke, izginem s firmo vred, pač ni vaša odgovornost in utaja davka, pač pa moja...noben kupec ne more vedeti ali gre za firmo misingtrajder ali ne...tega običajno ne ve niti davčna...
na siolu celo piše, da je kupila avto za 40.000 evrov od neke naše firme, ki naj bi ga kupila v nemčiji za 8000 evrov...kdo je sedaj tukaj utajil davek tisti ki ga je v nemčiji kupil za 8000 ali tisti ki ga je tukaj plačal 40.000??"
utaja davka bi bila, če bi to podjetje kupilo avto v nemčiji za 40.000 evrov, kresalova bi zanj plačala 45.000 evrov, v kupoprodajni pogodbi pa bi napisali da je avto plačala 8000 evrov...
to kar pa bluzijo tukaj v članku nima ne repa in ne glave, še najmanj pa daje znake utaje davka...tk da kdor pogoltne take bedarije ali ni normalen ali pa se mu sanja ne kaj je utaja davka... 1299265003,28663,352,1179338,0,0,0,38342,,0,0,0,0
Yoshikazu

Re: cowboy1 

Naš tisk (desničarski): "Lup(et)aj jače! Publika pada na taj štos!! 1299266127,41977,770,1179340,0,0,0,95639,,0,0,0,0
zatesemtu

Re: Milan40 

Varuhi revolucije in nacionalnega interesa ne sestopajo z oblasti, ne morejo sestopiti z oblasti. So odvisniki od obalsti, to je zadnja oblika kokainske odvisnosti. 1299270344,269,64,1179347,0,0,0,123690,,-3,0,3,2
cowboy1

Re: zatesemtu 

tudi očitki o kokainski odvisnosti so zadnja oblika človeške izprijenosti...nedolgo nazaj so bile vloge pozicija opozicija obrnjene, samo takratna opozicija ni poznala tako podlih podtikanj...grem stavit da bo janša izgubil volitve in to ravno zaradi njegovih nemarnih podtikanj...od afere velikovec do danes mu je podpora vidno padla in še mu bo... 1299298199,28663,352,1179378,0,0,0,38342,,0,0,0,0
zatesemtu

Re: cowboy1 

Poserjem, polulam, pokozlam se nad takšno levico!

"Afera suma davčne utaje, ki ga je sprožila davčna uprava, ne pa spletni portal, ki ga pravkar berete, sploh ni nujno, da bo dobila sodni epilog, že zdaj pa lahko suvereno zapišemo, da gre za neetično ravnavnje. Čudno je namreč, da Miro Senica in Katarina Kresal avtomobilov ne kupujeta v razstavnih prostorih uradnih in uveljavljenih slovenskih uvoznikih ali trgovcih z avtomobili (denimo pri Porsche Slovenija), ampak pri skrajno sumljivih firmah, za katera se izkaže, da so davčni utajevalci. Prav tako je čudno, da Miro Senica in Katarina Kresal za registracijske postopke nabavljenih avtomobilov angažirata ljudi, ki sta jih policija in davčna uprava že obravnavali kot davčne utajevalce in goljufe s fiktivnimi računi. Zdaj že izbrisano "missing trader" podjetje Project d.o.o. naj bi bilo celo v rokah slovenske kokainske mafije !!!!! Vse to pač ne more biti samo golo naključje, sumljiva ozadja in sporne posle teh podjetij in posameznikov je dolgoletni odvetniški par Senica-Kresal zagotovo dovolj dobro poznal, ali drugače, vsaj moral bi jih poznati.
Ker je Katarina Kresal ministrica za notranje zadeve in vodilna slovenska političarka, gre seveda še za čisto poseben politični kontekst. Postavljamo vprašanje, ki smo ga včeraj slišali tudi od nekaterih vidnih politikov iz vrst Socialnih demokratov, da nas ne bo Kresalova spet takoj obdolžila "janšizma". Kako je mogoče, da v času hude gospodarske krize, ko je na cesti pristalo že blizu 120 tisoč ljudi, narašča revščina in število socialno ogroženih družin, državno vodijo politiki, ki si – v tem primeru - kot po tekočem traku kupujejo luksuzne avtomobile? Zakaj, za božjo voljo, pa Senica in Kresalova sploh potrebujeta pet ali šest takšnih super pločevin, od Astona Martina do Porsche Carrere 911 Limited Edition? To je namreč šesti avto para Senica-Kresal.
In vse to, na eni strani tragična revščina, na drugi strani pa pohlepno kopičenje enormnega bogastva, se pravkar dogaja v imenu politične levice!
Nemški obrambni minister Karl-Theodeor zu Guttenberg, ki je veljal celo za enega od najbolj perspektivnih evropskih politkov, je nekaj dni nazaj odstopil samo zato, ker so mediji obelodanili, da pri pisanju svojega doktorata ni korektno navajala vseh virov. Pri nas pa ministrica za notranje zadeve ne odstopi niti zdaj, ko jo davčna uprav sumi davčne utaje. Si predstavljate, kaj bi v primeru Katarine Kresal naredili nemški davkoplačevalci?!
Neverjetno, nepojmljivo ..." (Požareport 5.3.2011) 1299341675,269,64,1179401,0,0,0,123690,,-2,0,2,2
zatesemtu

Re: cowboy1 

Glede na to, kaj vse si slovenska levica privošči iz davčne blagajne, ko njihova mesečna plača še zdaleč ne zadostuje za takšen pohlep, ki je podoben samo pohlepu raznih Gadafijev in njihovih klanov, se mi zdi nekaj tisoč EUR provizije, ki jo je Janša morebiti, če sploh, dokazano še ni nič, prisvojil kot nadomestilo za nastale duševne bolečine v času zapora, in to niti ne iz davčne blagajne, temveč iz kasarn JLA, to njegovo nadomestilo prav smešno majhno. In če odmislim, da si je Janša raje omislil mlado ženo, kot pa da bi si vsako leto omislil nov avto, je to za normalnega moškega povsem naraven in hormonsko zdrav pojav, ki nas spremlja že od očaka Abrahama dalje. Levica je pri nas definitivno bolana, gensko degenerirana, ker se noče parit z nobeno drugo politično strujo, razen sama s sabo. 1299342103,269,64,1179402,0,0,0,123690,,-1,0,1,2
cowboy1

Re: zatesemtu 

bluziš brez osnove, ker si pač primitivec...davčna ni sprožila ničesar, to je sprožil portal požar report...kadar gre desnim na škodo, tudi frankfurter algemajne ni zadost kredibiln časopis, kadar gre levim v škodo, je pa požarreport najbolj kredibilen...na kaj se ti poserješ in poščiješ je povsem tvoja stvar, mene to ne zadane...sem desničar, samo takele desnice me je pa pošteno sram...sram me je podpirati politiko janše, ki mu ploskajo samo še italijanski fašisti, avstrijski hajmatdinstovci in naši praznoglavci...

z veliko nakladanja nisi pojasnil popolnoma ničesar...ti bom odgovoril takole...iz zanesljivih virov sem izvedel da ima janša 6 patrij na parkirišču...si predstavljaš kaj bi naredili nemški davkoplačevalci, če bi imel njihov šef opozicije tak vozni park...zdej pa pejd in se pokozlaj sebi v krožnik, bi bil že čas da se sam sebi zagabiš...vir: spletni portal vesela štajerska, nekako tako kredibilna kot požar report... 1299345847,28663,352,1179410,0,0,0,38342,,0,0,2,0
zatesemtu

Re: cowboy1 

Ja saj vemo... Varuhi revolucije in nacionalnega interesa nikoli ne grešijo in nikoli ne sestopijo z oblasti!!!.... Grešijo vedno drugi, ker ne znajo biti tiho in se ne znajo prilagoditi!!!!... 1299414912,269,64,1179473,0,0,0,123690,,0,0,2,2
cowboy1

Re: zatesemtu 

živi dalje v prepričanju o poštenosti janše in da mu vse podtikajo komunisti...osebno že skoraj 20 let vem, da sta orožje za gotovino prodajala janša in bavčar, shranjen je bilo pa pod klopnim vrhom od koder so ga hrvatje vozili s kamioni...ti povem točno zakaj so hrvatje tako jezni na nas, da nas jebejo za vsam cm morja? zato ker sta jim ta dva cepca prodajala AK 47+ 1000 nabojev po ceni 1000 mark, kar je najmanj rop...nov AK je stal takrat nekaj čez 200 mark...ampak on je vedno žrtev komunistične zarote...še blejski otok ki ga je janševa vlada dala cerkvi brezplačno v najem za 40 let, so jim komunisti podtaknili... 1299415705,28663,352,1179479,0,0,0,38342,,0,0,0,0
podiralev

Re: cowboy1 

Zakaj potem Hrvati niso kupovali tistih novih kalašnikovk po 200 mark? Zakaj so kupovali tiste stare janševke po jurja? 1299421887,7675,288,1179489,0,0,0,109464,,0,0,0,0
cowboy1

Re: podiralev 

enostavno zato ker so imeli embargo in so bili odvisni od tistega kar smo jim mi prodali...torej jim kalašnikov ni bil dostopen po tržni ceni, naši so jih pa ropali.... 1299426157,28663,352,1179499,0,0,0,38342,,0,0,0,0
zatesemtu

Re: cowboy1 

Ja to pa pove vse. "Naši so jih ropali." Prosim no, a imaš kaj narodne zavesti ali jo nimaš? Mi ne smemo nobenega "ropat", drugi naši navedezni btranci nas pa lahko po mili volji. Prosim, no. Še premalo smo jih izropali in še premalo imamo te zavesti, da mi smo nekaj, in da oni nimajo pravice se kakorkoli postavljat proti nam ali nad nas. Slovencelj je res ustvarjen samo za hlapca. Samo meni še ne kraj pamet ne pride, da bi jaz hlapčeval nekomu južno od Kolpe. To se mi zdi tako, kot da sem črnc in hlapčujem kitajcu. Že načeloma nesprejemljivo. Če damo Slovenci kaj nase, potem so naši enakovredni sogovrniki Italijani, Nemci, Francozi, za drugimi se nam pa sploh ni potrebno ozirat. Če pa smo mazohistična raja, potem pa prosim, kakor se vam zljubi, hlapčujte.  1299429203,269,64,1179510,0,0,0,123690,,-1,0,1,2
podiralev

Re: cowboy1 

Torej nima smisla govorit o "tržnih" cenah, ki ti niso dostopne. Črnoborzijanske cene so pa vedno oderuške. Ilegalno kupljeno - ilegalno preprodano. Vmes pa razni  mafijaški posredniki, od katerih vsak mastno namoči kljun. Sicer nimam namena branit "osamosvojiteljskih" voluharjev, ampak na ta način ne dobiš cen iz legalne prodaje.
 
 
In vsa Hrvaška niti slučajno ni bila odvisna samo od tistih avtomatov. Takrat se je pisalo, kako se je prek Madžarske švercalo iz cele vzhodne Evrope. Tu je bilo težkega orožja, raketnih sistemov... So ruski mafijaši dali kakšne popuste na AK 47? Po kakšni ceni je srbska mafija Hrvatom prodajala?
 
 
In kolikor se spomnim, je bila tudi Slovenija takrat še pod embargom. 1299429980,7675,288,1179512,0,0,0,109464,,0,0,0,0
Milan40

Re: podiralev 

smo bili pod embargom  a meli veliko orozja JNA  in bilo nam je v interesu ,da se hrvati in Bosanci lahko zacnejo branit pred srbskimi  četniki

ce bi recimo denar uporabili  za otroke in vdove  Teretorjalcev in policajev  bi  to se toleriral  nikakor pa ,da sta to pokasirala dva najvecja slovenska barabina Jansa in Bavcar  ma da prasca ni udba odpeljala v Beograd ,ko je imela moznost  da ga uzme magla  prekleta nesposobna UDBA 1299437721,11099,0,1179532,0,0,0,93038,,0,0,0,2
cowboy1

Re: podiralev 

seveda je smiselno povedati koliko dražje se je sosedom v stiski prodajalo orožje...ne gre samo da smo imeli veliko orožja od JNA, naša TO je bila najbolje oborožena od vseh, po ostalih republikah TO praktično ni bilo... 1299441785,28663,352,1179543,0,0,0,38342,,0,0,0,0
cowboy1

Re: zatesemtu 

lej če smo jih premalo zropali oz so jih, predvsem bavčar in janša, pol naj tako povejo, ne pa da nakladajo o tem kako so pomagali hrvatom za interes slovenije, v resnici so si pa polnili žepe...imam narodno zavest, verjetno večjo kot ti in tvoj farški kaplar skupaj, vendar se ne sprašujte zakaj nam hrvati mečejo polena pod noge na vsakem metru meje...če bi ta tvoj kaplar imel malo narodne zavesti, bi takrat s hrvati naredil kupćijo za državo in ne za svoj žep...če bi takrat dali orožje pod pogojem da se hrvati na meji pomaknejo na neko zahtevano točko, bi oni to tudi naredili, tako pa so se te farške pizde borile za svoje žepe...kje pa je tvoja zavest da kaplarju ne zameriš oddaje blejskega otoka brezplačno cerkvi? vatikanu je pa dovoljeno v rit dajati naše premoženje? golazen cerkvena lopovska...čak pa sj on je ja bil komunjara..celo komandat pohoda iz ljubljane v jajce je bil, kot zgledn skojevec...bavčar je bil zastavomoša takrat...in zdej ti borec proti komunizmu zrhas ne priznavaš al kaj

Spoštovana ga. Culiberg,
v svojem odzivu na uvodnik Na račun spomina, objavljen v 6. številki Mladine mi očitate, da sem skušal dokazovati, da nekdanja SZDL ni bila neka resna organizacija, saj da je bil njen predsednik Mitja Ribičič, sekretar pa Milan Kučan. SZDL, pravite, zagotovo ni bila Marijina družba.
Naj sprejmem vaše argumente o grozljivosti SZDL. Ob tem bi vas samo spomnil, da je vaš predsednik Janez Janša, kot je v svojem življenjepisu 6. februarja 1985 zapisal sam, opravljal vrsto funkcij v ZSMS, Zvezi komunistov, SZDL in delegatskih skupščinah, bil predsednik osnovne organizacije in predsednik občinske konference ZSMS, član predsedstva OK SZDL, njegovih komisij in komisij pri občinskem komiteju Zveze komunistov Slovenije, član republiških in zveznih organov ZSM in SZDL. Bil je tudi član organov pri predsedstvu RK ZSMS ter predsedstvu SZDL ter član republiške konference SZDL.
Glede na navedeno v resnici ne razumem, kaj ste želeli povedati o SZDL. Glede na vaš položaj v stranki SDS pa razumem, da je za vas vse to malce shizofreno. Zdržite.
Grega Repovž, Mladina


tuki maš pa še link tovariša janše s titovko....

http://www.mladina.si/dnevnik/03-03-2011-odgovor_urednika_mladine_sds/ 1299442721,28663,352,1179546,0,0,0,38342,,0,0,0,0